Külföldi jogszabályok

A dróntulajdonosok többsége el sem indul a drónja nélkül egy nagyobb utazásra, hisz ezek az eszközök nagyszerűek az emlékek megörökítésére. Ezért fontos tisztában lenni a különböző országok jogszabályaival, hogy ne érjen minket kellemetlen meglepetés, amikor ott reptetjük a drónjainkat. Ezen oldal szerint például 28 országban tilos vagy jogilag nagyon nehézkes őket használni (2021-es infó). Többek között ilyen ország Algéria, Barbados, vagy Kuba.

Indulás előtt mindig tájékozódj a célország drónos jogszabályairól és ha már ott vagy, akkor tartsd is be őket, hogy elkerüld a súlyos büntetéseket!

Ellenőrizd, hogy vannak-e külföldiekre vonatkozó dróntörvények. Néhány országban a külföldieknek olyan különleges engedélyeket kell beszerezniük a repüléséhez, amik az adott ország állampolgáraira nem vonatkoznak. Néhány ritka esetben az országok meg is tiltják a külföldieknek, hogy a drónokat átvigyék a vámon.

Manapság már szinte minden országnak van elérhető információja a weben arról, hogy milyen szabályozások vonatkoznak az UAV (Unmanned Aerial Vehicle), azaz pilóta nélküli légijárművekre.
Íme néhány külföldi és magyar weboldal, ahol listába szedve megtaláljátok az egyes országokra vonatkozó jogszabályokat:

Drón szállítása repülőn

Indulás előtt az adott légitársaságnál érdeklődj (és akár a reptereket is érdemes lehet megkérdezni, utána olvasni), hogy a drónszállításnak milyen szabályai vannak. Egyes légitársaságok előírják, hogy a drónokat csak kézipoggyászban szabad szállítani, mivel az akkumulátorok szállítása az utasszállító repülőgépek rakterében veszélyes lehet gyúlékonyságuk miatt.
Figyeljünk rá, hogy a drón kikapcsolt állapotban legyen és legyen védve a véleltlen bekapcsolódástól. Érdemes beszerezni megfelelő drón hordtáskát, amik jól védik a sérüléstől, az esetleges ütődésektől eszközünket.

Néhány fapados járat információja:

Drón akkumulátor szállítása repülőn

Ez a kérdés nem annyira triviális, mint más akkumulátoros készülékeknél, mivel a legtöbb drón lítium-polimer (LIPO) akkumulátorral működik, ami ütődésre nagyon tűzveszélyes. A DJI weboldalán néhány légitársaságról találsz infót az akkumulátorokra vonatkozóan.

 • A LIPO-akkumulátorokat a kézipoggyászban javasolt szállítani. Bizonyos esetekben megengedett lehet, hogy a feladott poggyászba vigyük őket, bár az ilyen akksikkal való utazásra vonatkozó szabályok könnyebben betarthatók a kézipoggyász esetében.
 • Emellett javasolt LIPO akkumulátor védő tűzálló táskát beszerezni, ami nagy mértékben lelassítja az égést.
 • Érdemes teljesen lemerítve szállítani őket, így kevésbé gyúlékonyak.
 • Emellett ha még biztosabbra szeretnénk menni és elkerülni a rövidzárlatot, akkor az akkumulátorok csatlakozóját érdemes szigetelő szalaggal leragasztani.

A LIPO akkumulátorok kézipoggyászban történő szállításának egy másik függvénye sok esetben, hogy 100 Wh-nál (wattóra) legyen kisebb a teljesítménye (de egyes légitársaságok korlátozzák az akku db számát is függetlenül a Wh értékétől). Hogyan is számoljuk ezt ki: Wh = V x Ah (feszültség szorozva az amperórával).

Néhány népszerűbb drón Wattóra értéke:

 • DJI Mavic Mini: 17.28 Wh
 • DJI Mini 2: 17.32 Wh
 • DJI Mavic Pro: 43.6 Wh
 • DJI Mavic 2 Pro: 59.29 Wh
 • DJI Mavic Air 2: 40.42 WH
 • DJI Mavic Air 2S: 41.4 Wh / 40.42 Wh
 • DJI Mavic 3: 77 Wh
 • DJI Phantom 4 Pro: 89.2 Wh

Ha 100 Wh-nál nagyobb, de 160 Wh-nál kisebb teljesítményű LIPO-akkumulátorokat vinnénk a kézipoggyászban, akkor figyeljünk a következőkre:

Forrás: amazon.com
 • Mindenképpen kérjük a légitársaság engedélyét
 • Ne legyen 2-nél több 100 Wh-nál nagyobb akkumulátor a csomagban
 • LIPO tűzálló tasakban vigyük

LIPO-akkumulátorok feladott poggyászban

 • A legfeljebb 100 Wh-s LIPO-akkumulátorok csak akkor csomagolhatók a feladott poggyászba, ha biztonságosan be vannak szerelve a drónba. A feladott poggyászba csomagolt, 100 Wh-nál nagyobb LIPO-akkumulátorokhoz a légitársaság jóváhagyása szükséges.
 • A feladott poggyászba nem csomagolhatunk tartalék LIPO-akkumulátorokat, függetlenül attól, hogy milyen Wh-értékűek. A feladott poggyászban csak a drónban lévő akkumulátor lehet. Helyette a tartalék akkumulátorokat a kézipoggyászba csomagoljuk, és győződjünk meg róla, hogy azok az eredeti csomagolásukban, egy akkumulátortartó tokban vagy egy külön tasakban vagy zsebben vannak.