Microscopia project

A Microscopia egy elektronmikroszkópos fotogrammetria projekt, melyet a Maine egyetem egyik diákja, Ian Donelly vezet. A projekt arról szól, hogy 2D-s mikroszkóppal készített felvételekből a fotogrammetria módszerével készít 3D szkennelt modelleket mikroorganizmusokról. Ian a RealityCapture szoftvert alkalmazva többek között a medveállatkát is digitalizálta 3D-ben.

A videót megtekintve láthatjátok a projekt részleteit és az eredményét. Illetve lejjebb görgetve megnézhetitek a Sketchfabre feltöltött modelljeit is.

3D szkennelt modellek Ian-től:


Külön készített erre egy mobil alkalmazást is, ahol AR-ben (Augmented Reality=Kiterjesztett valóság) és VR-ben (Virtual Reality=Virtuális valóság) is megnézhetők a modellek (nekem már sajnos nem sikerült elérnem ezt a mobil appot). Itt a virtuális térben, vagy a kiterjesztett valóságban tudnánk megvizsgálni a mikroszkópikus szkennelt modelleket és információkat is hallgathatnánk vagy olvashatnánk róluk.
Egyébként az oktatásnál is elég nagy lehetőség van a 3D valósághű modellek felhasználásában. Legyen szó ezekről a mikroszkópikus életformákról vagy akár a történelem órákon nagyszerű kiegészítés lehet az AR/VR-ben megtekinthető várak jelenlegi vagy korabeli verziója is.

Ian Donelli website-ja: https://ijdonnelly.com/
Bővebben a Microscopia projektről: https://ijdonnelly.com/2019/02/25/microscopia-an-interactive-museum-in-vr-and-ar/