Ha már megvan, hogy egy ilyen 360 fokos panoráma képekből álló online bejárható túrát szeretnél cégednek, vállalkozásodnak, de még nem tudod, hogy milyen lenne jó, akkor a következőkben írtak segíthetnek a döntésben.

Az alábbiakban szeretnék bemutatni néhány virtuális túra vagy más néven virtuális séta készítési módszert. Ez egy saját gyűjtés az egyes szoftverek által kínált lehetőségeket figyelembe véve.

Egyszerű virtuális séta

Kezdjük ezzel az egyszerű virtuális sétával, ami gyakorlatilag összefűzött 360 fokos panoráma képeket tartalmaz a belső vagy akár külső térről. Ilyenek például a Google Street View-n (Utcaképen) is megtalálható online séták.

Ez a 360-as séta egy olyan alap online túra, amely lehetővé teszi, hogy különböző pontokra sétáljunk és 360 fokban körbenézzünk az ingatlanban, épületben vagy kültéren.

Mikor lehet ez jó választás?

 • Ha azt szeretnénk, hogy a vásárlók, vagy leendő vendégek körbejárhassák a helyszínt.
 • Ha csak a látvány a lényeg.
 • Egyszerűek, letisztultak és lényegretörőek szeretnénk lenni.
 • Szinte minden iparágnak (szállások, éttermek, pubok, múzeumok, stb.) jó választás lehet, ha az egyszerűségre törekszik.

Virtuális séta információs pontokkal

Ez is még a letisztultabb, egyszerűbb verziók közé sorolható. Gyakorlatilag ugyanaz, mint az előző verzió kiegészülve információs pontokkal (ugyanakkor bizonyos esetben a sok információs pont már komplexebb lehet).
Erre példa itt található.

Nevezhetjük önvezető virtuális túrának is, ami lehetővé teszi, hogy körbejárjuk a helyszínt, de extra funkciókat is tartalmaz, ami segíti a felhasználót a navigálásban, mint egy értékesítő vagy idegenvezető a helyszínen. Ez történhet információs pontokkal/szövegdobozokkal, hangos narrációval vagy videók segítségével.

Önvezető virtuális séta
Forrás: Super Circular Estate

Mikor lehet ez jó választás?

 • Építkezések bemutatásánál
 • Múzeumoknál, bútorüzleteknél, expók és kiállítások esetében.
 • Lehet ez akár egy útvonal bemutatása narráció segítségével.
 • Ha szeretnénk, hogy a látogató több információval legyen ellátva, miközben a webes túrát/sétát nézi (pl. árak, még több fotó a termékről stb.).
 • Ha szeretnénk ehhez a virtuális túrához egy történetet szőni vagy egy víziót bemutatni.

Légi 360 fokos virtuális séta

Ez a többihez képest funkciójában nem nagyon különbözik, így nem is feltétlenül nevezhető külön kategóriának, de mégis kiemelném, mert lehet, hogy van aki nem gondolt erre a változatra. Ezzel a lehetőséggel madártávlatból 360 fokban tuduk végigjárni nagyobb helyszíneket, mint például parkok vagy települések. A drónnal készült 360° panoráma képeket és a földi felvételeket kombinálva még nagyszerűbb élményt is kaphatunk. Erre példa itt.

Forrás: Google

Mikor lehet ez jó választás?

 • Ha egy település vagy település rész, nagy ingatlan, intelligens város vagy utazási célpont, a maga komplexitásában szeretnénk megmutatni.
 • Szeretnénk, ha a területet látványos 360 fokos légi felvételekkel mutatnák be.
 • Egy nagy területen belül több jelentős helyet szeretnénk kiemelni.
 • Nagy kültéri expok, kiállítások esetében könnyen, gyorsan átláthatóvá szeretnénk tenni a helyszínt.

3D virtuális túra

Ez egy mostanában egyre inkább elterjedő virtuális séta. Ez az összefűzött 360 fokos képek mellett tartalmaz egy 3 dimenziós modellt is a belső térről, amit dollhouse-nak, vagyis babaház nézetnek hívnak.

Dollhouse - Matterport
Forrás: Google

Ezt a technikát leginkább népszerűsítő szoftver a Matterport, de most már elég sok eszköznél elérhető ez a funkció. Ilyen például az EasySpy360 vagy a Metareal.

A 3D nézetet a befotózott 360-as képekből rakja össze a rendszer. Így látjuk, hogy mekkora a belső tér összességében és az ingatlan alaprajzát is meg tudjuk vizsgálni.

Mikor lehet ez jó választás?

 • Főként ingatlanok és üzletek esetében.
 • Ha jobban szeretnénk szemlélteni, hogy milyen az ingatlan, üzlet elosztása.
 • Ha megmérhető dimenziókra van szükségünk.

3D szkennelt modell

Ez nem is igazán a klasszikus értelemben vett virtuális séta, mivel nem tartalmaz 360 fokos panorámaképet. Ezzel a technikával egy 3 dimenziós fotorealisztikus épületet, modellt kapunk. A technikát fotogrammetriának nevezik, ami sok fotóból készít 3D modellt. Ezzel a módszerrel egy picit közelebb is kerülünk a manapság egyre jobban terjedő Metaverse-hez.

Mikor lehet ez jó választás?

 • Ha egészben, kerttel együtt szeretnénk bemutatni a telek, ingatlan területét.
 • Ha több részletet akarunk megmutatni.
 • Ha szeretnénk felhasználni az ingatlant 3D-s prezentációkhoz.
 • Felújítás, átépítés előtti állapot prezentálására.
 • Mérhető dimenziók: Bizonyos szoftverek esetében megmérhetőek centiméter pontosan az épület paraméterei.
 • Ha már a Metaverse-ben gondolkodunk. 🙂

3D szkennelt modell 360°-os panorámaképekkel kombinálva

A 360°-os panoráma fotók nagyszerűek a belső nézetekhez, vagy olyan helyekhez, ahol a felhasználóknak több részletet szeretnénk bemutatni, mint amennyit a 3D szkennelt modell nyújthat.

A rendszer, ahol ez a verzió készíthető Kroscloudnak hívják és a fenti példa ezen a linken érhető el. Ezen platform sajátossága még, hogy videókat és POI/információs pontokat is hozzáadhatunk a modellhez. Így teljesen átadható minden egyes részlet a helyszínről.

Még egy fontos funkcióját kiemelném a szoftvernek, ami nem más mint a Layers. Ezzel egy előtte-utána állapotot is tudunk szemléltetni. Tehát akár egy ház felújítás előtti és felújás utáni állapotáról készített modellt is fel tudjuk tölteni és tudjuk prezentálni, hogy miből mi lett.

Mikor lehet ez jó választás?

 • Ugyanaz mondható el, mint az előző esetében.
 • Ha 360-as fotókkal kiegészülve szeretnénk megmutatni teljes valójában a helyszínt.
 • Felújítás, átépítés előtti-utáni állapot prezentálására.

Összefoglalva

A fenti pontokat végignézve tehát különböző virtuális séta variációk is készülhetnek. Ezek természetesen beágyazhatóak (embeddelhetőek) saját website-okba és mobilon is kiválóan nézhetőek. A legtöbb verzió VR szemüveg kompatibilis, szóval tényleg az adott helyszínen érezhetjük magunkat.

Igyekeztem összeszedni több fajta verziót, de a jövőbe tekintve ez valószínűleg egyre csak bővülni fog a technológia fejlődésével. Remélem tudtam segíteni a döntésben.

Headline kép forrása: Kroscloud

Amennyiben virtuális túrát szeretnél magadnak vagy vállalkozásodnak, nézd meg a virtuális túra szolgálatás oldalunkat és keress bizalommal!