A drónok számtalan felhasználási területen bizonyítottak már, ez alól a mezőgazdaság sem kivétel. A speciális permetező drónok megkönnyíthetnek, hatékonyabbá tehetnek és akár fel is gyorsíthatnak bizonyos munkafolyamatokat. Ugyanakkor, mint mindennek, ezen eszközök használatának is vannak előnyei és hátrányai.
Na de vajon jobbak, mint az eddig szélesebb körben elterjedt és eddig is használt permetezőgépek? Attól függ!

Milyen nehézségek lehetnek a hagyományos permetezésnél?

A mezőgazdaság egyik nagy kihívását jelenti hosszú ideje, hogy a különböző növényvédő és gombaölő, a műtrágya és egyéb, a mezőgazdaságban használatos szerek a lehetőség szerint minél pontosabban kerüljenek alkalmazásra. Tehát annyi permetszert alkalmazzunk és csak ott, amennyit és ahol kifejezetten szükséges, és pont akkor, amikor kell.

A hagyományos permetezési megoldások esetében, mint a háti permetező, vagy a traktoros vontatású, esetleg emelt szerkezettel rendelkező speciális permetezőgépek, a megművelendő terület függvényében hatékony eredménnyel kecsegtetnek, ugyanakkor bizonyos akadályok áthághatatlannak bizonyulnak.

Precíziós gazdálkodás drónnal
Precíziós gazdálkodás drónnal – Forrás: dji.com

Amennyiben a mezőgazdasági terület nem sík vidéken helyezkedik el, a domborzat meredekségétől és járhatóságától függően korlátozott mértékben használhatóak a gépesített megoldások, amely a háti permetezést hagyja egyetlen alternatívaként a drón mellett. Ez utóbbi azonban kifejezetten veszélyes lehet a permetezést végző számára, ha kellő védőfelszerelés nélkül végzik, illetve maga a permetezési folyamat sem mondható annyira hatékonynak, mint a más eszközökkel történő permetezés.

A drónnal történő permetezés előnyei

Hosszú utat tettek meg a permetezésre specializált drónok, manapság akár már 30 liter permetezőszer hordozására is alkalmasak és több, mint 50-70 kg-ot meghaladó teherbírási képességgel rendelkeznek. Akár 7-9 méteres szórási területtel bírnak.

Drónnal történő permetezés
Forrás: Pixabay

Drónnal permetezve olyan helyeken is könnyedén végezhető a növények öntözése és eljuttathatóak a szükséges növényvédő szerek, ahova a terület adottságai miatt esetleg nehezen vagy egyáltalán nem jutna el a traktor vagy a speciális permetezőgép.

További előny a hagyományos eszközökkel szemben, hogy a permetező drón nem érintkezik a talajjal és ezáltal az is elkerülhető, hogy a növények a legnagyobb odafigyeléssel végzett fordulások és manőverek során véletlenül megsérüljenek.

A drónokkal történő permetezés során a permetszerek akár a növények leveleinek hátsó felét is elérik, valamint könnyű a használatuk és egyszerűen tisztíthatóak.

A hatékony, célzott permetszórás gazdaságos vegyszerfelhasználást is jelent. A nagynyomású permetező fúvókák segítségével a növényeket elérő részecskék jelentősen apróbbak, amelyek még könnyebbé teszik a vegyszerek és a víz felszívódását.

A legújabb ilyen eszközök közé sorolható DJI T30-as drón nagy precizitású fúvókával, mindenirányú radarral, 30 literes tartállyal (akár 76,5 kg-os teherbírással) és a töltet szintjét figyelő szabályzóval is fel van szerelve. Ez figyeli a betöltött folyadék mozgását a repülés közben, figyelembe véve annak fogyását, ahogy átveszi a folyadék helyét a levegő.

A drónokkal történő mezőgazdasági permetezés pedig nem utolsó sorban a legbiztonságosabbnak mondható, mivel emberi érintkezéstől mentes, így a felhasznált szerek által okozott esetleges egészségkárosodás minimalizálható.

Az előre beállítható repülési tervnek köszönhetően a drón teljesen autonóm módon az akadályokat kikerülve képes önmaga az egész területet intelligensen lerepülni és a szórást elvégezni.

A permetező drónok hátrányai

Permetező drón és traktor
Forrás: dji.com

Az eddig tárgyalt előnyök mellett fontos tisztában lenni azzal, hogy ez a lehetőség nem mindenki számára jelenthet megfelelő megoldást.

A drónokkal történő permetezés a hordozható hasznos teher korlátai miatt csupán kisebb és közepes méretű termőföldek kezelésére alkalmas.

Lehetőség van azonban több, azonos típusú drón kötelékbe állítására. Ilyenkor együtt dolgoznak szinkronban, amellyel többszörözhető az azonos idő alatt megmunkálható terület.

Összefoglalás

Szántóföldi permetező gép
Forrás: Pixabay

Összefoglalva az eddigieket elmondható, hogy a drónok fejlődésével egyre hatékonyabb munka végezhető a mezőgazdaságban, valamint olyan esetben is megoldást kínálnak, amikor a terepviszonyok lehetetlenné teszik a hagyományos permetezési módok alkalmazását. Ugyanakkor nagyon fontos szempont, hogy a nagyobb területeken végzett munkában nem mindig ezen eszközök alkalmazása a leghatékonyabb. Ezeket érdemes mérlegelni mielőtt beruházunk egy ilyen eszközbe.