2022.03.21-én a hivatalos DJI Enterprise termékbemutató eseményen bemutatták a DJI Matrice 30 és 30T drónokat, melyekkel megint sikerült néhány virtuális pofont adni a versenytársaknak.
A drónok funkcióit, hardvereit egy összecsukható, hátizsákban is elférő vázba építették, aminek nagy előnye a hordozhatóság mellett, hogy könnyen és gyorsan be lehet üzemelni (nem kell babrálni a karokkal, a propellerekkel, stb.). Egyébként állítólag esőben, fagyban, forróságban és erős szélben is szuperül helytáll, így kíválóan alkalmas biztonságtechnikai célokra és az infrastruktúra támogatására.

Nézzünk néhány specifikációt

Payload/Kamera kompaktabb méretben

Forrás: enterprise-insights.dji.com

A normál M30 egy hibrid vizuális és lézeres távolságmérő kamerával (payloaddal) felszerelt, ami egy 48 MP-es zoom (16x optikai zoom és 200x maximális zoom) kamerát és egy 12 MP-es wide kamerát tartalmaz. Mindkét kamera ½ hüvelykes CMOS-érzékelővel rendelkezik, és 4K 30FPS videofelvételek készítésére képes. Mindkét modell tartalmaz egy FPV-kamerát is, ami gyenge fényviszonyok mellett is nagyon jó részletességű képet ígér, amely az éjszakai repüléseknél is nagy segítség a tájékozódásban az UAV pilóták számára.

A lézeres távolságmérő precíz mérésekkel és PinPoint helymeghatározási adatokkal segít letisztázni a komplex környezetet. Az érzékelési tartománya 3-1200 m, a pontossága pedig ±0,2 m+D×0,15%.

Az M30T a fentieken kívül még a Zenmuse H20T képességeinek megfelelő hőérzékelővel is felszerelt. 640*512@30Hz felbontást és ±2℃ hőmérsékletmérési pontosságot kínál.

Stabil repülés és hatékonyabb jeltovábbítás

Repülést tekintve max 41 perces repült időt ígérnek, 23 m/s (82,8 km/h) maximális repülési sebességet, 7 m/s (25,2km/h) maximális emelkedési/süllyedési sebességet és 15 m/s-os (54 km/h) szélben is stabilitást kínál. Ez ugyanannyi, mint az M300-é, de viszonyítás képpen a DJI Mavic 2 szélállósága max 38 km/h. Súlya 3,77 kg.
IP55-ös besorolású ellenállóságot kapott. Ellenáll az esőnek, az erős szélnek és a szélsőséges hőmérsékleteknek is. -20 és 50°C között képes elvégezni a műveleteket.

Max repülési távolság 7 km O3 Enterprise jeltovábbítással, amit kiegészít a DJI Cellular Module, ami a 4G hálózatra csatlakozva támogatja a stabil videóátvitelt az összetettebb vagy távoli munkavégzéshez.

Szenzorok és biztonság

Forrás: enterprise-insights.dji.com

6 irányban működő ütközéselkerülő rendszert kapott ugyanúgy, mint a nagyobb M300-as társa. Rengeteg biztonsági rendszerrel látták el, amik figyelnek, hogy a drón sérülésmentes állapotban repüljön elkerülve a zuhanást. Emellett ha az egyik motor/propeller megsérülne repülés közben, akkor a gép meg tudja oldani a 3 rotoros vészleszállást is, hasonlóan az M300-hoz:

Még intelligensebb akku töltés

Az új drónok mellé egy BS30 nevű aktatáska méretű intelligens töltő hubot is bemutattak, ami 8 db M30 drónhoz tartozó akksit és két távirányító akksit tud egyszerre tölteni.
3 töltési üzemmódot bíztosít: Standard (nomrál töltés 100%), Ready to fly (gyors töltés a rapid feladatokhoz) és Storage (50%-ra tölt, ha el akarjuk tenni az akksikat hosszabb időre).

Hatékonyabb irányítás az új kontrollerrel

Forrás: enterprise-insights.dji.com

A képen látható új DJI RC Plus nevű Enterprise kontrollert kapta meg a gép. 7 hüvelykes full HD, 1080p felbontású kijelző látható rajta, ami azért elég jó méret a drónnavigáláshoz.
Nem csak a drón, de a kontroller is víz álló az IP54-es besorolással.
A kialakításának köszönhetően kényelmesen kézreállnak az egyes kapcsolók.
Több mint 3 órát bír belső akksival + külső akksival 6 órát.

DJI Dock – az új generációs dokkoló eszköz

Forrás: dji.com

Ez egy intelligens dokkoló az autonóm műveletek „még automatikusabb megoldásához”. Vagyis… Ez egy teljesen programozható eszköz a redundáns műveletekhez (ha pl. egy nap többször kellene ellenőriztetni a drónnal egy adótorony működését): A drón automatikusan felszáll, elmegy a vizsgálandó elemhez, elvégzi a feladatot (fotót, videót, stb. készít), majd visszajön a dockhoz.
Az eszközben van egyébként egy beépített időjárás figyelő rendszer is, ami megakadályozza a drón a túl szélsőséges körülmények közötti repülésben. (Bővebben itt olvashatsz erről.)