A 360°-os virtuális séták hatalmas marketing erővel bírnak. A virtuális túra SEO szempontból nagyon hasznos, ugyanis a Google kereső számára javítja weboldalad minősítését. Hogyan? Azáltal, hogy a potenciális ügyfelek számára hívogató vizuális bemutatót kínál a vállalkozásodról. Lehetővé teszi, hogy a látogató úgy érezze, mintha fizikailag a helyszínen lenne, mivel minden irányban, 360 fokban körbe tud nézni (akár VR szemüveget használva). A vállalkozást így megtekintő felhasználók egyre inkább elmélyedve böngészik a virtuális helyszínt. Ennek két nagyon pozitív hatása lesz. Az egyik, hogy a látogatók érdeklődőbbé válnak és könnyebben elköteleződnek a vállalkozásod iránt. A másik az, hogy jelentősen nőni fog a látogatók által az oldalon eltöltött idő. Ez azt fogja mutatni a Google keresőnek, hogy az oldal értékes és érdekes, emiatt előrébb sorol majd a találati listában, ez pedig létfontosságú ahhoz, hogy még több ügyfelet szerezz.

A virtuális túrákat leginkább népszerűsítő platform a Google Street View. Ez a platform képes arra, hogy a keresési találatokban az üzleti bejegyzést megtalálókat közvetlen az üzlethelyiségbe vagy irodába vezesse és interaktív, 360 fokos bejárást kínáljon. Ezek az ingatlan túrák láthatóak lesznek a Google keresési találatokban és a Google Térképen is így lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy felfedezzék a belső tér méretét vagy berendezését.

De hogyan lehetséges feljebb rangsorolódni a Google keresési találataiban és miként kerülhet fel üzletünk a Google Térképre?

Hogyan működik a SEO vagyis a keresőoptimalizálás?

Erről a témáról oldalakat lehetne írni, de most igyekszem lényegretörően röviden összegezni ezt.
A keresőoptimalizálás a keresőmotorokban való megjelenés minőségében és előbbre rangsorolásában segít. Tehát, hogy minél feljebb jelenjünk meg a keresésekben és a felhasználók le is kattintsák a tartalmunkat. Világszerte és persze Magyarországon is a Google a leginkább használt kereső (van néhány ország pl. Kína, ahol a Baidu a vezető), így elsősorban erre érdemes optimalizálni. Áltanánosságban elmondható, hogy ha nem az első oldalon jelenünk meg, akkor szinte nem is fog látogató jönni a Google keresőből.

Hogyan lehetséges javítani a keresési eredményeket a 360 fokos virtuális sétával?

A következőkre érdemes fókuszálni, ha jobb eredményt szeretnénk elérni a Google-ben:

 • A legfontosabb: „Content is King„. Legyen releváns, egyedi, jó minőségű és érdekes tartalom a weboldalunkon.
 • A kulcsszó szerepeljen a főbb oldalelemekben (heading, page title-ben, meta description és persze a szövegben szerepeljenek a releváns kulcsszavak is), de kerüljük a kulcsszóhalmozást.
 • Az oldal betöltési sebessége legyen optimális. A Google Page Speed Insights eszközével például tesztelhetjük az oldalunk sebességét és javaslatokat kaphatunk az eredmények javítására.
 • Legyen olyan tartalom, ami megfogja a látogató figyelmét, mint például képek, videók, animációk. Ezzel növelni tudjuk az oldalon töltött időt, ami növeli a SEO hatékonyságot.
 • Legyenek külső hivatkozások az oldalainkra, méghozzá minőségi, releváns webhelyekről.
 • A fentieken kívül, de nem utolsó sorban erősíti az oldal jó értékelését a keresőben az, ha a Google My Business-en mi is jelen vagyunk a helyi vállalkozások között, mellyel a Google Térképen is megtalálhatnak minket.

A fentieket nézve 2 pont az, ahol a virtuális túra képbe jön

Az egyik az olyan tartalom, ami a felhasználó figyelmét megfogja, tehát egy 360-as túra a website-on nagyon jó figyelemfelkeltő és az oldalunkon böngészőt ott tartó tartalom. Így csökkenteni tudjuk a visszafordulási arányt (bounce rate vagyis az azonnali website elhagyások aránya) és növelni tudjuk az oldalunkon tölött időt, ezzel növelve a SEO hatékonyságot. Erre tökéletesek azok a túrák is, amik külső platformon vannak, de az oldalunkra vannak beágyazva. Ilyenek például a Matterport, Metareal, Cupix, stb. Ezek akár máshol is megoszthatóak, így például ha egy nagyobb látogatottságú oldalon is megosztják a virtuális túrát, akkor az onnan a saját oldalunkra történő átlinkelésekkel is növekszik a website-unk forgalma. Ezáltal a fenti pontok közül a külső hivatkozásokat tudjuk erősíteni. Ugyanez elmondható a Google Street View megosztásról és beágyazásról, és itt jön képbe a másik pont.

Hibari Solutions Google My Business Profile
Forrás: Google

A másik pont a Google My Business-en és a Google Térképen való jelenlét. A Google szereti, ha ezen platformokon az üzletünkről kívülről és belülről is megosztunk fotókat, amire a Google Street View a legalkalmasabb. Ha ide töltjük fel a 360-as túrát, akkor Google platformon belül maradunk, amit a Google még inkább szeret. Ezzel növeljük az online tartalmunkat, ami elősegíti cégünket a rangsorolásban.

Ebben a rövid Google My Business 360° Virtual Tour videóban említésre kerül többek között, hogy a virtuális túra hogyan dobta meg a website látogatottságát, és ezzel az ügyfélforgalmat.

Amennyiben virtuális túrát szeretnél magadnak vagy vállalkozásodnak, nézd meg a virtuális túra szolgálatás oldalunkat és keress bizalommal!

Nézzünk néhány statisztikai eredményt

Nézzük a nyers számokat a Google Street View oldala szerint:

 • „A látogatók 62%-a előnyben részesíti azokat a vállalkozásokat, amelyek a belső térről is mutatnak képeket.
 • A fotókat és virtuális túrát tartalmazó adatlapoknak kétszeres esélye van az érdeklődés felkeltésére.
 • A teljes körű adatlapokat működtető vállalkozások bizalmat keltenek, és a megtekintők 78%-kal nagyobb valószínűséggel tartják őket megalapozottnak.
 • A vállalkozások Google Térképen végzett kereséseinek átlagosan 41%-a eredményezi a hely tényleges felkeresését.
 • A fotókkal és bemutatókkal ellátott adatlapok az esetek 29%-ában motiválják az ügyfeleket vásárlásra.”

Hogyan tudsz felkerülni a Google Street View-ra?

Legelőször is üzletünknek szükség lesz egy Google My Business fiókra, melyet itt tudtok létrehozni. Ebben érdemes minél több információt megadni cégünkről és minél több képet feltölteni.

Nyilván azt mondanom sem kell, hogy szükség lesz egy kamerára, amivel 360°-os fotókat tudunk készíteni. Ez lehet 360-as kamera, vagy bármilyen fényképezőgép. Utóbbinál figyelembe kell venni, hogy masszívabb a fotózási idő és az utómunka, mert minden irányba be kell fotózni a teret és a képeket össze kell fűzni.

Ha megvannak a 360-as fotók, akkor a legegyszerűbben egy a Google által ajánlott szoftver használával túrává kell összekötni a képeket. Ilyen például a Gothru, ahonnan az összekötést és a térképen történő elhelyezést követően meg is tudjuk osztani az elkészült túrát a Google Street View felületen. Miután ez megvan, a Google felül fogja vizsgálni a képeinket és kis idő elteltével a teljes túrát láthatjuk összefűzve.

Amennyiben virtuális túrát szeretnél magadnak vagy vállalkozásodnak, nézd meg a virtuális túra szolgálatás oldalunkat és keress bizalommal!